Jeffrey Herlings mist sinds mei het podium in MXGP Turkije

Jeffrey Herlings van het Red Bull KTM Factory team is in de Grand Prix van Turkije zesde geworden. Herlings kwam in de beginfase van de eerste manche ten val en viel hierbij helemaal terug tot in de achterhoede. Hij haalde er nog een tiende plaats uit en voegde hier in de tweede manche een derde plaats aan toe.

Het was warm in Turkije en met temperaturen rond de dertig graden was het afzien voor de rijders. Herlings begon op zaterdag sterk aan het weekend. Hij voelde zich goed thuis op de baan en wist in de tijdtraining een tweede tijd op de klok te zetten.

In de kwalificatieheat kwam Herlings goed weg bij de start en nam gelijk de leiding in de wedstrijd in handen. Hij probeerde weg te komen bij zijn achtervolgers maar kreeg na een aantal ronden af te rekenen met opgepompte armen waardoor het rijden moeilijker begon te gaan. Herlings moest de koppositie afstaan en viel terug naar een derde plaats. Deze positie wist hij vast te houden tot aan de finish en verzekerde zich hiermee van een goede startplaats voor in de manches.

De eerste manche begon met een tegenslag voor Herlings. Op het startveld kwam hij bijna ten val omdat hij in aanraking kwam met Romain Febvre. Hij herstelde zich goed en werkte zich tijdens de eerste ronde op naar een zesde plaats. Helaas kwam hij kort daarna ten val en verbrande hierbij zijn arm. Ondanks dit kwam hij helemaal vanuit de achterhoede terug naar een tiende plaats.

In de tweede manche kwam hij sterk terug. Hij pakte een goede start en kon in de kopgroep aan de wedstrijd beginnen. Herlings volgde de twee leiders en probeerde in het tweede deel van de wedstrijd een aanval in te zetten. Hij kwam dicht bij maar tot een echte aanval kwam het niet waardoor hij genoegen moest nemen met een derde plaats.

Commentaar Jeffrey Herlings: ‘’Ik denk dat Jorge, Tim en ik de snelste rijders van dit weekend waren. Zij eindigden beiden op het podium. Ik kwam in de eerste manche ten val en verloor hierbij veel tijd. Ook verbande ik mijn arm aan de uitlaat. Ik had best wat pijn. Ik kwam vanaf een laatste plaats terug naar een tiende plaats. Ik was goed in de tweede manche maar het was hier onmogelijk om in te halen. We volgden elkaar gewoon. Geen podium vandaag. Ik kijk uit naar China. We hebben nog twee wedstrijden te gaan. Realistisch gezien gaat het moeilijk worden om nog kampioen te worden maar we doen wat we kunnen.’’

In het dagklassement eindigde Herlings op een zesde plaats. In de tussenstand van het wereldkampioenschap blijft hij op een derde plaats staan. Volgend weekend gaat het kampioenschap verder in China.

Uitslagen MXGP Turkije 2024:
1. Jorge Prado (ESP), GASGAS, 3-1
2. Tim Gajser (SLO), Honda, 4-2
3. Jeremy Seewer (SUI) Kawasaki 1-6
6. Jeffrey Herlings (NED), Red Bull KTM Factory Racing, 10-3

Tussenstand wereldkampioenschap MXGP:
1. Tim Gajser (SLO), Honda, 910 points
2. Jorge Prado (ESP), GASGAS, 896
3. Jeffrey Herlings (NED), Red Bull KTM Factory Racing, 857