Jeffrey Herlings wint op indrukwekkende wijze MXGP of Flanders

Jeffrey Herlings van Red Bull KTM Factory Racing team heeft met een dubbele manche zege de Grand Prix of Flanders op zijn naam geschreven.

De veertiende wedstrijd van het wereldkampioenschap werd verreden in het diepe zand van Lommel. Naast de zware omstandigheden van het circuit liep de temperatuur ook nog hoog op waardoor het fysiek extra zwaar werd voor de rijders. Herlings begon sterk aan het weekend door op zaterdag de tweede tijd in de tijdtraining neer te zetten. Ook in de kwalificatieheat ging hij voor de winst. Na een goede start kwam hij vanaf een vierde plaats terug naar een tweede positie en begon het gat met Jorge Prado te dichten. Dit lukte en Herlings zette de aanval in. Echter omdat Prado de gaten goed dicht wist te houden, wist Herlings geen plaats te vinden om hem te passeren en finishte als tweede.

Ook in de eerste manche zat Herlings er goed vooraan bij met de start en werkte zich in de beginfase op naar een tweede plaats. Opnieuw was het Prado die de leiding had genomen en een gat had geslagen. Herlings begon het te dichten maar kwam hierbij in aanraking met een achterblijver en viel. Na de val keek hij tegen een achterstand aan van meer dan vijftien seconden maar Herlings herpakte zich en vloog naar het achterwiel van Prado. Met een mooie inhaalmanoeuvre nam hij de koppositie over en door het tempo hoog te houden wist hij de manche nog met een veilige voorsprong winnend af te sluiten.

De tweede manche kende in de eerste ronden een identiek verloop met opnieuw Jorge Prado aan de leiding van de wedstrijd. Ditmaal kende Herlings geen tegenslagen en kon hij de achterstand beperkt houden waarna hij de jacht kon openen op Prado. Nadat hij de leiding over had genomen, wist hij zijn voorsprong langzaam uit te bouwen en kwam hij opnieuw als winnaar over de finish.

Herlings heeft met zijn dubbele manchezege in Lommel goede zaken gedaan in de strijd om de wereldtitel. Hij blijft op een derde plaats staan maar heeft nog slechts een achterstand van 14 punten op Prado en 38 punten op Tim Gajser.

Commentaar Jeffrey Herlings: “In de kwalificatieheat kwam ik net te kort. De snelheid waarmee Jorge Prado de wedstrijd aanvangt ligt zo hoog. Vandaag wist ik dat mijn snelheid voor een manche van 35 minuten goed is. Helaas werd ik in de eerste manche gehinderd door een achterblijver en kwam ten val. Hierbij blesseerde ik mijn knie. Gelukkig was het vandaag zoals het moet zijn. Mijn starts moeten nog wel beter. In de eerste manche was die echt niet goed en de tweede manche gelukkig een stuk beter. Aankomende week krijgt de motor een update waardoor ik hoop dat de motor net iets beter is met de start. Op de baan is hij heel goed maar als we de start ook nog onder controle krijgen dan wordt alles makkelijker.”

Over twee weken gaat het wereldkampioenschap verder in het Zweedse Uddevalla.

Daguitslag MXGP Lommel:
1 Jeffrey Herlings 50 Pnt
2 Jorge Prado 44 Pnt
3 Romain Febvre 38 Pnt
4 Tim Gajser 34 Pnt
5 Glenn Coldenhoff 30 Pnt

Tussenstand wereldkampioenschap MXGP:
1 Tim Gajser 705 Pnt
2 Jorge Prado 681 Pnt
3 Jeffrey Herlings 667 Pnt
4 Calvin Vlaanderen 507 Pnt
5 Jeremy Seewer 479 Pnt

Photocredits – Ray Archer